Cafe Husky PL Strona Główna Cafe Husky PL
Forum posiadaczy, miłośników i fanów motocykli spod znaku Husqvarny

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem elektryka światła husqvarna te 510
Autor Wiadomość
Franko1570 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 11
Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2018-08-22, 09:25   Problem elektryka światła husqvarna te 510

Siemanko potrzebuję waszej pomocy to znaczy Ostatnio kupiłem husqvarna te 510 z 2004r i mam problem ze światłami Jak wkładam żarówkę dodaje gazu to się palą i Pytanie brzmi czy światła powinny działać na odpalonej Husqvarny czy na zgaszonej drugie pytanie czy husky ma oryginalnie stacyjkę Bo w moim egzemplarzu jej brak. Może ktoś ma jakąś serwisówka lub schemat elektryki?
 
 
nx-rider 

Motocykl: TE 310 (był TE 510 wcześniej NX 650)
Wiek: 37
Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 99
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2018-08-22, 12:47   

W tym roczniku stacyjki nie było - pojawiła się dopiero o ile się nie mylę w 2006r - tam była całkiem inna instalacja elektryczna.
W mojej TE 510 z 2005r światła działały dopiero po odpaleniu motoru - podejrzewam że w Twojej będzie tak samo.
Musisz koniecznie ściągnąć serwisówkę do tego konkretnego modelu i rocznika bo Włosi trochę praktycznie co roku mieszali

Tutaj masz odpowiedni dział na forum http://cafehusky.pl/viewtopic.php?t=21
 
 
Franko1570 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 11
Skąd: Łęczyca
  Wysłany: 2018-08-22, 13:23   

Kurczę wielkie dzięki za pomoc nawewno się przyda. Pozdr 8-)
 
 
xp1337 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 10
Skąd: Brzeg
Wysłany: 2018-08-22, 14:03   

Również jutro kupuję te 510 i nie wiem jak z częściami bo nie ma ich dużo do 2004
 
 
Franko1570 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 11
Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2018-08-22, 18:48   

Oko doszedłem już do ładu wszystko jest I swiecie Ale aż za mocno bo jak dodam gazu to pali wszystkie żarówki . Myślicie że to jest walniety regulator ? Co do zakupu te510 nie zabardzo się wypowiem bo mam ja od tyg ;-)
 
 
Razzr294 


Motocykl: KTM EXC 300 2007r.
Pomógł: 7 razy
Wiek: 28
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 1123
Skąd: chwilowo ok. wawy
Wysłany: 2018-08-23, 11:12   

Stacyjka była dopiero od 2008 roku, serwisówkę znajdziesz na: https://husqvarnaoutlet.com/repair_manuals , jest obszerna ze zdjęciami, jest w niej dział odnośnie diagnozy i naprawy instalacji elektrycznej, co do zmian to od 2004r. do 2007r. były kosmetyczne, dotyczył głównie zaworów oraz plastików, instalacja powinna być ta sama
_________________
Husqvarna tak ale tylko po 2014r.
 
 
 
nx-rider 

Motocykl: TE 310 (był TE 510 wcześniej NX 650)
Wiek: 37
Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 99
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2018-08-24, 07:07   

Razzr294 napisał/a:
Stacyjka była dopiero od 2008 roku, serwisówkę znajdziesz na: https://husqvarnaoutlet.com/repair_manuals , jest obszerna ze zdjęciami, jest w niej dział odnośnie diagnozy i naprawy instalacji elektrycznej, co do zmian to od 2004r. do 2007r. były kosmetyczne, dotyczył głównie zaworów oraz plastików, instalacja powinna być ta sama


Razzer294 w praktyce porównywaliśmy instalację w mojej z 2005r a kolegi z 2006r były inne i to były duże różnice.
 
 
Razzr294 


Motocykl: KTM EXC 300 2007r.
Pomógł: 7 razy
Wiek: 28
Dołączył: 03 Sie 2011
Posty: 1123
Skąd: chwilowo ok. wawy
Wysłany: 2018-08-24, 15:24   

To może coś było zesztukowane bo ja robiłem swoją i znajomego i były niemal identyczne, na czym niby polegały te różnice?
_________________
Husqvarna tak ale tylko po 2014r.
 
 
 
nx-rider 

Motocykl: TE 310 (był TE 510 wcześniej NX 650)
Wiek: 37
Dołączył: 22 Gru 2015
Posty: 99
Skąd: Żywiec
Wysłany: 2018-08-27, 07:43   

Nie pamiętam bo było to jakiś czas temu, dodatkowo w sprawie elektryki wiem jedynie że prąd kopie :oops:
Główną różnicą był nie obwód podstawowy ale ten drugi a to było pewnie spowodowane że u mnie był jeszcze licznik sigmy a w tej rok młodszej (2007r) już bardziej rozbudowany licznik
 
 
chemik 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lip 2018
Posty: 20
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-08-27, 09:22   

Franko1570 napisał/a:
Oko doszedłem już do ładu wszystko jest I swiecie Ale aż za mocno bo jak dodam gazu to pali wszystkie żarówki . Myślicie że to jest walniety regulator ?


Tak, to wygląda na walnięty regulator. Łatwo to zdiagnozować - weź woltomierz i zmierz napięcie ładowania na wolnych obrotach i powiedzmy w połowie ich zakresu. Wróć tu z odczytanymi wartościami.
 
 
Franko1570 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 11
Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2018-09-04, 20:50   

Nie wiem czy dobrze mierzylem Ale na wolnych obrotach ma 2.3v A na wi3kszyvh obrotach ponad 4v
 
 
chemik 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lip 2018
Posty: 20
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-09-05, 09:20   

Źle mierzyłeś. Wartości powinny być około 12 - 15V.
3-4V to takie trochę "z dupy" - nie wiadomo do czego to przypiąć. Jesteś pewien, że mierzyłeś napięcie?
 
 
Franko1570 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 11
Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2018-09-06, 08:38   

To jak mam to zmierzyć ? Bo mnie też to ciekawi bo trochę małe to napięcie ... A żarówka świeci ładnie A jak dodam na pół gwiztka to aż ja pali. Miernik spr A gniazdka ma 239V A w akumulatorze 11.8 /12V no to patrzę w kablach od świateł I niestety na pół gwizdka ma tylko 4V . Ale jak jest małe napięcie to mozenpalic żarówkę ?tzn tak żeby aż za mocno świeciła ?
 
 
chemik 

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lip 2018
Posty: 20
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-09-07, 07:36   

Zaraz, zaraz, to gdzie Ty to napięcie mierzyłeś?
Napięcie ładowania mierzy się na klemach akumulatora. Odpal motocykl, podepnij miernik do klem akumulatora i zmierz napięcie. Następnie ustaw obroty powiedzmy na połowę zakresu i ponownie zmierz napięcie.
Na wolnych obrotach powinieneś mieć napięcie ok 13,5V. W połowie zakresu obrotów silnika napięcie ładowania może nieznacznie podskoczyć i wynosić nieco ponad 14V. Jak będzie więcej to na 90% uszkodzony regulator napięcia.
 
 
Franko1570 

Dołączył: 22 Sie 2018
Posty: 11
Skąd: Łęczyca
Wysłany: 2018-09-07, 11:46   

Tak przy aku na klemach przy wysokich obrotach jest 14.6V czyli regulator?

[ Dodano: 2018-09-07, 12:52 ]
Oczywiście nie mogę odebrać od 410 lub 610 ? Ciezko znalezc typowo do 510 :-/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9